DEJUNI INTERMITENT

MENYS SUCRE I MÉS DEJUNI

En aquest post  intentaré que el dejuni sigui una eina que formi part dels hàbits saludables de cadascú..

LA-EVOLUCIO

  • El  sistema enzimàtic i reaccions metabòliques del nostre cos, són del Paleolític, excepte petites variacions com pot ser la tolerància al gluten, que és posterior( tot i que aquesta tolerància actualment la perden més persones) .
  • En aquells temps de caçadors-recol·lectors, hi havia períodes de bona disponibilitat de nutrients però també de poca o nul·la disponibilitat. L’ hivern, amb llargues nits, i poc per recol·lectar i caçar, era  un període complicat d’ingrés de calories. Malgrat això, l’espècie ha sobreviscut.
  • Difícilment, en aquella època, menjaven cada dia, i molt menys 3 o 5 vegades  al dia, com actualment.
  • El cos humà té dos tipus de combustible: El sucre (glucosa) i els greixos.
  • Mentre hi hagi sucre, aquest serà el combustible en primera opció. La insulina, hormona segregada pel pàncrees, és l’encarregada de portar el sucre a les cèl·lules, per fer energia.
  • S’activa la producció d’insulina en menjar,  sobretot, sucres refinats, però també  proteïnes i qualsevol tipus de sucres.
  • Sempre que hi hagi insulina circulant, els greixos no es fan servir, al contrari, s’acumulen més. Dels sucres sobrants se’n fa glicogen que,  de seguida,  al tenir els dipòsits plens,  es transforma en triglicèrids( greixos).
  • Si mengem 4-o 5 vegades al dia, quan utilitzarem els greixos? Mai.
  • Hem d’entrenar al cos a utilitzar els greixos quan falti sucre, i que d’aquesta manera no ens demani més sucre, estimulant així la gana. Aquest entrenament pot durar dues setmanes.
  • Hem d’ aconseguir que la insulina estigui baixa, per tant el sucre estarà baix. En conseqüència, que els greixos siguin el  combustible.
  • L’ excés de sucre és un problema seriós. Provoca patologies inflamatòries, obesitat, diabetis, colesterol, i altres.
  • Una dieta basada en greixos, no més que  les proteïnes necessàries, i una minsa quantitat de sucres, és saludable i molt bona per reduir pes.

Fins aquí una petita situació d’ allò que passa amb el  sucre, ara fem una ullada al  dejuni:

  • Tan important és el que mengem com quan ho mengem. L’espai temporal d’ingesta ha de quedar compensat amb el de no ingesta.
  • El ritme biològic (ritme circadià) de la gana és més baix al voltant de les 7:30 AM i més alt cap  a les 7:50 PM. El de la insulina  també és més alt al vespre que pel matí, es creu que és un procés adaptatiu de supervivència per poder acumular greix.
  • Això fa pensar que la millor opció seria menjar al migdia i una petita quantitat al vespre (una dieta mediterrània), per evitar així acumular un greix actualment no necessari.
  • Mantenir un mínim de 12-14 hores diaris  sense menjar res, per compensar les 12- 10 hores d’ingesta. Això és fer un sopar a les 8 del vespre i esmorzar a les 8 o 10 del matí.
  • No menjar entre àpats.
  • Fer dejunis intermitents de 16- 24 o 36 hores, periòdicament, 1-2 -3 vegades a la setmana o més espaiats.
  • Depenent del que volem aconseguir, el dejuni s’haurà de fer d’una manera més curta o més llarga. Una cosa és prevenir l’ excés de sucre, evitar un nivell alt de sucre en sang de pre-diabetis, una diabetis m. tipus 2, un tractament per baixar pes….
  • Els dejunis llargs de 2-3 dies i més son molt eficaços per depurar, tractar patologies com la diabetis, la resistència a la insulina i altres.

BENEFICIOS-AYUNO

Que succeeix en el dejuni?:

  • Entre 6-24 hores de començar, els nivells de sucre e insulina baixen i el fetge comença a desfer el glicogen.
  • Entre 24-48 hores, no queda glicogen i es cremen proteïnes per fer sucre
  • Entre 2-3 dies després de començar el dejuni, es comencen a desfer els greixos i les cèl·lules el fan servir de combustible. Els greixos no son inflamatoris.
  • Als 5 dies l’ hormona del creixement(GH) està elevada i manté la massa muscular i el teixit magra
  • La baixa insulina fa que el cos elimini l’ excés d’aigua i sal.
  • La pèrdua de proteïna diària en una persona sana és d’uns 75 gr. En el dejuni 15-20 gr.
  • En el dejuni, la pèrdua de greix té una mitja de 250 gr al dia. Si es perd més vol dir que s’està perdent aigua.
  • La adrenalina puja, el metabolisme s’accelera.
  • Baixa el nivell de sucre, la pressió arterial, el pes; és bo per la diabetis 2, per alentir l’envelliment, per tenir més poder mental i per beneficiar el cor.
  • No et deixa cansat i hi ha més capacitat de concentració.
  • La grelina, la hormona de la gana, deixa d’actuar a partir del segon dia.
  • Un cosa important: l’ autofàgia. És una forma de depuració cel·lular, vol dir que el cos va netejant cèl·lules mortes, o que els tòxics acumulats cel·lulars les fan inservibles o que ja no fan be la seves funcions. L’autofàgia és necessària i és una forma de prevenir certs tipus de  càncer i l’alzheimer. Una ingesta continuada de menjar suprimeix el mecanisme. Els nutrients a curt termini la desactiven, sense tenir en compte els nivells de greix acumulat.

Que és pot prendre mentre fem dejuni?

  • Aigua, cafè, té, sense sucres ni edulcorants.
  • Brou d’ossos i verdures. És un brou  que es fa amb ossos de pollastre, vedella o porc,  o també amb espines de peix. També verdures com ara ceba, pastanaga, api, pebrot vermell i verd ,  vinagre, sal i pebre.
  • En els dejunis llargs s’aconsella un multi vitamínic i magnesi.

Per acabar aquest post , dir que és important incorporar el dejuni intermitent en els hàbits de vida; el dejunis llargs, més de tres dies, que és poden fer de tant en tant, són un eina per depurar-se, per revertir patologies com la diabetis m.2 e inflamatòries. També el dejuni ja sigui intermitent o no, és la manera de combatre la resistència a la insulina (que provoca obesitat, i desordres metabòlics), i que serà més o menys efectiu  segons la durada del dejuni i del grau de resistència a la insulina que ja existeixi. Si més no, el dejuni intermitent de 14-16 hores és una bona prevenció.

Per més informació: LA GUIA COMPLETA DEL AYUNO del Dr.Jason Fung; CURAR CON LA FUERZA DE LA NATURALEZA de Andreas Michalsen

2 comentarios en “DEJUNI INTERMITENT

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s